Outhands Internet & Media

Google Chrome markeert HTTP als onveilig

Geplaatst op door Jhemyla van Es

Noot: Onderstaand artikel geldt voor Google Chrome gebruikers. Vanaf 27 oktober 2017 komt er een grote verandering aan bij zoekmachine Google. Vanaf deze datum zal Google namelijk alle HTTP in Google Chrome als onveilig gaan markeren. Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is het protocol voor de communicatie tussen een web cliënt (meestal een webbrowser) en een webserver. Dit protocol wordt niet alleen veel op het wereldwijde web gebruikt, maar ook op lokale netwerken (we spreken dan van een intranet). Om specifieker te zijn houdt dit in dat alle rankings hierop direct aangepast worden. Google zal vanaf deze datum strenger optreden tegen al het HTTP verkeer.

Waar SSL voor dient op een website

Secure Sockets Layer (SSL) is een encryptie-protocol die de communicatie tussen computers (bijvoorbeeld op het internet) beveiligen. Vroeger was het zo dat dit SSL protocol alleen voor IT professionals was. Deze werkten met zoveel formulieren, gegevens en wachtwoorden dat professionals deze beveiligde zone nodig hadden. Op de dag van vandaag is SSL niet meer weg te denken uit het online landschap. Niet alleen professionals maken gebruik van SSL, iedereen wil gebruik maken van SSL.

Misschien heb je het al eens gezien, misschien ook niet: de kleur van het hangslotje in je browser zodra je begint met internetten. Zodra je een internetpagina opent kijk je in de adresbalk. De adresbalk staat bovenin je browser en begint met https://. In dezelfde adresbalk (dit kan links of rechts) zie je vervolgens een hangslotje afgebeeld. Deze is normaal gesproken geel van kleur. Zodra je de allernieuwst SSL certificaten hebt is deze balk niet alleen geel gekleurd, maar ook groen of rood. Groen is perfect en rood geeft aan dat het SSL certificaat verlopen of ongeldig is.

Outhands.nl heeft een SSL certificaat en is veilig gemarkeerdNaast de URL zie je of de verbinding veilig is, het wordt aangeduid met het groene slot.

Toepassingen van HTTPS

Zoals wij net aangaven is SSL allang niet meer alleen voor de professionals, maar ook voor de dagelijkse internetgebruiker. HTTPS zorgt ervoor dat alle gebruikers veilig gebruik kunnen maken van het internet. Ook webwinkels, gebruikers van webmail en telebankieren kunnen niet zonder. Zodra je aan de slag gaat met gegevens, informatie en wachtwoorden die niet onderschept mogen worden door derden, moet je extra voorzichtig zijn. Met behulp van het HTTPS protocol en een SSL-certificaat zijn browsers en servers in staat informatie, welke verstuurd moet worden, eerst te versleutelen en bij ontvangst weer te ont sleutelen. Veilig online bankieren of het veilig aankopen doen op webwinkels wordt hiermee gewaarborgd.

Gevaren van HTTP protocol verbinding

Een paar jaar geleden zou iedereen gezegd hebben dat er geen gevaren van de HTTP protocol verbinding zou zijn. Enkel en alleen de personen die werkten met gevoelige informatie zoals wachtwoorden en persoonlijke- en financiële gegevens. Dit denkbeeld is 360 graden gedraaid toen voormalig CIA-medewerker –Edward Snowden- met schokkende informatie naar buiten kwam. Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, lekte in 2013 documenten over Amerikaanse spionagepraktijken aan verschillende journalisten. Daardoor werd duidelijk hoe grondig en gedetailleerd de NSA zowel Amerikaanse als andere burgers online in de gaten hield.

Zonder dat mensen het door hadden werden alle gegevens die vertrouwelijk verstuurd werden onderschept door verschillende inlichtingendiensten. Om dit te voorkomen dien je overal HTTPS te gebruiken. Door dit te doen kunnen inlichtingendiensten en andere bedrijven niet zomaar jouw informatie meer onderscheppen. Een belangrijk onderdeel van een beveiligde HTTPS verbinding is het SSL certificaat zoals we al eerder genoemd hebben. Alleen met een geldig SSL certificaat worden de berichten versleuteld en zal de browser dit bevestigen met een groen hangslot en de website markeren als “veilig”.

Wat zijn de voordelen van HTTPS protocol verbinding

  • Naast de veiligheid maakt Google ook onderscheiding in HTTP en HTTPS verkeer. Deze onderscheiding zorgt ervoor dat mensen met enkel en alleen een HTTP- verbinding lager in ranking uitvallen in Google. Mensen met een HTTPS- verbinding vallen hierdoor automatisch hoger in ranking.
  • Zoals hierboven beschreven zorgt een HTTPS protocol verbinding ook voor meer vertrouwen naar de bezoekers van de website. Niet alleen voor jouw bezoekers, maar ook voor wanneer je zelf achter de computer zit en gebruik maakt van het internet. Zeker vandaag de dag geven we veel gegevens weg, zonder dat we het doorhebben. Denk hierbij aan online winkelen of het gebruik van sociale media.
  • Alle gegevens worden versleuteld verzonden waardoor het onderscheppen van gegevens onmogelijk wordt (encryptie). Op deze manier kun je veilig al je gegevens op het internet invullen. Zo wordt online producten kopen een stuk leuker en veiliger.

Welke type SSL certificaten zijn er, en wat is aangeraden

Nu we besproken hebben wat HTTPS en SSL voor jou kan betekenen, is het tijd om te kijken naar welke type certificaten er zijn. Voor elk soort internetgebruiker is er een passend pakket beschikbaar.

Uitgebreide validatie en een groene adresbalk. Dit pakket is voor webshops, banken en commerciële websites. Binnen dit pakket krijg je extra veiligheid door het gebruik van de groene balk. Ook krijg je een controle domeinnaamhouder, bedrijfsgegevens én aanvrager. Door het gebruik van de groene balk en HTTPS kom je hoger in de Google ranking.

Validatie zonder groene adresbalk Voor publieke websites zonder commerciële functie. Ook zonder groene adresbalk kun je veilig internetten. Doordat je niet bezig bent met persoonlijke gegevens en betalingen heb je dat extra beetje veiligheid van het pakket hierboven niet nodig. Naast het veilig internetten is er ook nog controle van de bedrijfsgegevens. Verder kom je net als het pakket hierboven hoger in de Google ranking.

Validatie zonder groene adresbalk voor niet-publieke websites. Dit pakket is voor websites die niet publiekelijk zijn. De basis voor veilig internetten is er, maar de extra’s heb je niet nodig. Verder kom je net als het pakket hierboven hoger in de Google ranking.

Outhands en het installeren van HTTPS en SSL certificaten

Outhands levert en installeert HTTPS op jouw website(s). Wij nemen al het werk voor jou uit handen en zorgen dat je veilig gebruik kunt maken van het internet en het versturen van belangrijke gegevens. Wil je alleen meer informatie? Dat kan ook, kom gerust eens langs voor een kopje koffie en wij voorzien je graag van meer informatie over SSL certificaten en HTTPS. Bellen kan natuurlijk ook naar 071 78 532 15 of stuur een e-mail naar info@outhands.nl en wij helpen je graag verder in het proces. Voor support kun je een e-mail sturen naar support@outhands.nl.

Bron: www.pexels.com