Outhands Internet & Media

Waarom kiezen voor een CMS

Geplaatst op door Jhemyla van Es

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Een Content Management Systeem beschikt over een controlepaneel waar iemand de website kan beheren en aanpassen naar wens, zonder kennis nodig te hebben van Hypertext Markup Language (HTML), Cascading Style Sheets (CSS) en programmeertalen. De beheerder van de website kan eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel.

Waarom kiezen voor een CMS ?

Een content management systeem (CMS) is een softwaretoepassing waarin u zo eenvoudig mogelijk zelf de inhoud van de website kan beheren, zonder dat er programmeer kennis nodig is. Een bekend en ook meest gebruikte voorbeeld van een content management systemen is ‘WordPress’. WordPress is een CMS waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is. Voor websites waarvan de inhoud regelmatig geactualiseerd dient te worden, zoals nieuwswebsites die meerdere keren per dag een nieuw artikel plaatsen, is een Content Management Systeem heel handig.

WordPress

De reden waarom WordPress zo populair is, komt vanwege de controle. De controle van de website ligt bij WordPress bij de eigenaar van de website en niet bij de websitebouwers (dit kan uiteraard wel). Het maken van updates, plaatsen van nieuwsberichten en veranderen van de website inhoud kan met een paar drukken op de knop. Voor het gebruik van WordPress is geen technische kennis vereist. Als er nog nooit gebruik is gemaakt van WordPress is het verstandig om te vragen aan de websitebouwers of zij een kleine presentatie kunnen geven over het gebruik hiervan. Bij Outhands doen wij dit standaard voor de bedrijven die net beginnen met het gebruik van WordPress of een ander CMS-systeem.

Naast het feit dat een eigenaar van een bedrijf gemakkelijk dingen kan aanpassen, is dit ook mogelijk voor meerdere personen. Zo kan iedere afdeling zijn of haar zaken omtrent de website zelf regelen. Het is in het controlepaneel in te stellen wat de rechten van geregistreerde gebruikers zijn de eigenaar kiest dus zelf wie wat wel en niet mag doen op de website. Verder is WordPress ook kostenbesparend omdat niet voor elke activiteit een programmeurs ingehuurd dient te worden. Dit is een fijne kostenpost die wegvalt en een bedrijf veel geld zal besparen. Het maakt voor WordPress en andere CMS systemen niet uit hoe eenvoudig of complex de website lay-out in elkaar zit. ‘Achter de schermen’ is het altijd hetzelfde.

Hoe werkt CMS?

De inhoud van de website wordt in een CMS beheerd door middel van een besloten beheeromgeving. De teksten van de website slaat Outhands op in een database. De ‘front-end’ van het CMS zorgt ervoor dat de aan de achterkant aangemaakte pagina’s en teksten worden samengevoegd met de vormgevingssjablonen (templates) zodat de pagina’s van de site op de juiste manier worden getoond aan bezoekers.

Er zijn veel verschillende soorten CMS systemen. Bij elk systeem is het zo dat het installeren van het systeem wel enige kennis vereist. Net zoals het ontwikkelen van een website. Omdat het installeren van een CMS een lastige klus is, doet Outhands dit voor de klant. Vaak gebruiken wij hiervoor een standaard CMS die wij ombouwen naar de wensen en behoeften van de klant. Bij het kiezen van een CMS is het belangrijk om te kijken welke functies er voor de te bouwen website nodig zijn. Zeker bij de keuze voor een open source systeem dient men na oplevering van de website ook rekening te houden met het onderhoud en het updaten van het systeem.

Voordelen CMS

  • Het grootste voordeel voor de klanten om gebruik te maken van bijvoorbeeld een WordPress is de vrijheid en het gemak wat het systeem geeft. Alles kan door de klant zelf geregeld worden en niet door derden. Vaak is een belangrijk onderdeel op de website blogartikelen. De klant kan deze blogartikelen zelf maken, inplannen en online zetten. Later een blogartikel aanpassen? Dit is geen enkel probleem. Zo hoeft de klant niet voor elk bericht aan de deur te kloppen. Net zoals bij berichten geldt dit ook voor pagina’s aanmaken en aanpassen. Zeker wanneer een bedrijf elke week een nieuwe artikel maakt is het prettig als deze niet voor elk blogartikel hoeft aan te kloppen bij de webbouwers.
  • Naast het gemak zijn ook de kosten een groot voordeel. De kosten voor WordPress liggen veel lager doordat de klant niet voor elk klein puntje hoeven aan te kloppen bij de webbouwers. Deze kosten kunnen klanten beter aan marketingactiviteiten besteden. Dit is een onderdeel die bedrijven vaak overslaan terwijl er zoveel rendement uit te halen valt.
  • De website is door middel van WordPress gemakkelijk uit te breiden. Bij Outhands kunnen klanten gemakkelijk hun wensen en doelen naar ons toesturen en dan gaan wij ermee aan de slag. Bestaat het uitbreiden van de website enkel en alleen uit nieuwe pagina’s toevoegen en vullen? Dan kan de klant dit heel gemakkelijk zelf doen.
  • Uw website is veiliger, door regelmatig beveiligingupdates. Deze updates kunnen klanten zelf doen, maar voor de zekerheid ook door Outhands. Updates zijn een belangrijk onderdeel en om te zorgen dat er niks verloren gaat is het verstandig om dit onderdeel uit handen te geven als u het niet vertrouwd met eigen kennis.

TIP. Kies een opensource

Bij Outhands raden wij onze klanten altijd aan om voor opensource te kiezen. Opensource houdt in dat u als klant nooit aan één partij vastzit. Natuurlijk wil Outhands geen klanten kwijt, maar het kan altijd voorkomen dat de samenwerking niet klikt. Met een opensource zit u dan nergens aan vast. U kunt dan opzoek naar een andere partij die ook met opensource werkt. Open source of open bron beschrijft de praktijk die in productie en ontwikkeling vrije toegang geeft tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct.

Uw website naar CMS

Om met een content management systeem te kunnen werken, heeft u hosting nodig met voldoende schijfruimte, een domeinnaam, toegang tot databases (MySQL) en ondersteuning van een programmeertaal, meestal PHP of ASP. Als uw webhostingpakket deze vereisten bevat, kunt u een CMS installeren. Verwarrend? Outhands doet dit graag voor u! Wij bouwen altijd een volledig responsive website voor u, niet helemaal duidelijk wat responsive is? Bekijk dan hier ons vorige artikel. Neem contact met ons op en kom gerust eens langs voor een praatje. Bellen kan natuurlijk ook naar 071 78 532 15 of stuur een e-mail naar info@outhands.nl en wij helpen je graag verder in het proces. Voor support kun je een e-mail sturen naar support@outhands.nl.

Bron: www.pexels.com