Outhands Internet & Media

Foto’s op je website, voorkom torenhoge boetes

Geplaatst op door Jhemyla van Es

Een groot deel van onze klanten denken in eerste instantie dat ze zomaar foto’s van internet mogen halen. Van de risico’s zijn ze vaak niet op de hoogte, denk hierbij aan hoge boetes. In dit artikel leggen we uit hoe het auteursrecht eruit ziet en waar je wel de juiste afbeeldingen kan vinden.

Wat kun je in dit artikel lezen?

  • Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt.
  • Ook mag je zonder toestemming een plaatje gebruiken als dat goed duidelijk maakt waar jouw tekst over gaat. Dat heet ‘citaatrecht’.
  • In Nederland verloopt het auteursrecht op een afbeelding pas zeventig jaar na de dood van de maker.

Auteursrecht

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift etc.

Het maakt voor de auteursrechten niet uit om welk soort foto het gaat. Afbeeldingen, vakantiefoto’s, foto’s van de fotograaf, op bijna alles rust auteursrecht. Omdat het tegenwoordig zo gemakkelijk is om plaatjes van het internet te downloaden, denken veel mensen dat dit ook mag. Laat je hier niet door misleiden. Het kan voorkomen dat de maker van een desbetreffende foto zelf toestemming geeft om de foto te gebruiken. Wij raden altijd aan om alsnog contact op te nemen met de maker en het zwart op wit te laten zetten. Het is ook aan te raden om te vragen voor welk tijdsbestek de toestemming geldt.

Citaatrecht

Ook mag je zonder toestemming een plaatje gebruiken als dat goed duidelijk maakt waar jouw tekst over gaat. Dat heet ‘citaatrecht’. Als het plaatje alleen maar bedoeld is om je tekst te versieren, dan is het geen ‘citaat’ en heb je wel toestemming van de maker nodig.

Het citaatrecht (artikel 15a Auteurswet) zegt dat een relevant deel van een werk van iemand anders mag worden overgenomen – mits met bronvermelding. Dat geldt voor tekst, foto’s films, muziek en alle andere werken. Hieronder valt zowel het letterlijk citeren uit het werk als ook het parafraseren (herformuleren) van dat werk. Bij het citeren uit of parafraseren van andermans werk gelden de volgende eisen:

  • Dit mag alleen voor een duidelijk aanwijsbaar doel;
  • Je mag niet meer dan strikt nodig overnemen;
  • Je moet een bronvermelding geven.

Foto’s beschermd door auteursrecht

In Nederland verloopt het auteursrecht op een afbeelding pas zeventig jaar na de dood van de maker. Tot die tijd heb je te allen tijde toestemming nodig van de maker. Als het gaat om een werk dat door een rechtspersoon of dat anoniem is gepubliceerd verloopt het auteursrecht zeventig jaar na de eerste publicatie van het werk. De snelle internetter gaat geen onderzoek instellen naar ver weg liggende jaartallen. Het achterhalen van de identiteit van de auteursrechthebbende is eigenlijk op zichzelf al een onmogelijke opgave als die naam er niet bij staat.

Is het dan echt zo lastig om een foto van het internet te halen? Ja zeker, want ook het citaatrecht is lastig om na te streven met veel uitzonderingen. Maak je op de verkeerde manier gebruik van foto’s dan is het mogelijk dat je een boete van maar liefst duizenden euro’s(!) krijgt.

Jacht op schenders van auteursrecht

In bijvoorbeeld Duitsland en de Verenigde Staten zijn er advocatenkantoren die bestaan bij de gratie van dat systeem. Zij speuren zelf het internet af naar mogelijke inbreukmakers en gaan met die resultaten zelf naar de rechthebbende toe. Veel sympathie krijgen deze bedrijven wellicht niet. Maar het werkt wel. Niet alleen professionele partijen die iets te vrijzinnig zijn geweest bij het verzamelen van beeldmateriaal worden daarvoor aangesproken. Ook de thuisgebruiker die bijvoorbeeld zijn website opleukt met foto’s van internet loopt een reëel risico. Partijen die inbreukmakers opsporen komen vaak met een vrij hoge schadeclaim.

De kennis op internet groeit en bestaat bij de gratie van het delen van informatie. In dat kader is het wel erg krampachtig om steeds maar weer te verifiëren of iets mag. Erg praktisch is het dus niet om het auteursrecht zo strikt na te leven. Totdat er één makkelijker model komt is het dus zaak om niet lukraak je beeldmateriaal bij elkaar te sprokkelen.

Gelukkig bestaan er meer dan genoeg legale aanbieders van kwalitatief uitstekend beeldmateriaal om in de behoeften te voorzien – eenvoudig en niet duur. Bovendien biedt de rechtspraak mogelijkheden voor hyperlinken naar, en embedden van, andermans content.

Bron: www.pixabay.com, www.flickr.com, Legal Dutch

Kom gerust eens langs voor een kopje koffie en wij voorzien je graag van meer informatie. Ons kantoor is gevestigd in Rijnsburg, vlakbij Katwijk en Noordwijk in de Duin- en Bollenstreek.Bellen kan natuurlijk ook naar 071 78 532 15 of stuur een e-mail naar info@outhands.nl en wij helpen je graag verder in het proces. Voor support kun je een e-mail sturen naar support@outhands.nl.