Is jouw domein van jou?

Geplaatst op door Jhemyla van Es

Wanneer je een website opzet voor je initiatief (bedrijf, project, vereniging, etc.) is het registreren van een eigen domein essentieel. Dit zorgt ervoor dat geïnteresseerden je beter kunnen vinden op internet. Zoekmachines bekijken namelijk hoe relevant je website is in relatie tot opgegeven zoekwoorden. Eén van de criteria die zoekmachines hiervoor gebruiken is je eigen domeinnaam. 

love-at-first-site_1-2

Stel dat iemand zoekt op ‘racefietsen’, dan is de kans groot dat een winkel met het domein waarbij racefietsen in de domeinnaam staat betere resultaten heeft. Ditzelfde geldt als je een blog onderhoudt en beter gevonden wilt worden. Vaak biedt jouw contentmanagementsysteem (bijvoorbeeld WordPress) of je blog-provider een domein aan dat als volgt is opgebouwd: ‘blogonderwerp.blog-provider.com’. Dit is voor zoekmachines moeilijker te interpreteren en oogt minder professioneel dan een eigen webdomein. Het registreren van je eigen domein is daarom essentieel als je een stapje hogerop wilt. Registreer dus snel voordat iemand anders het doet.

Domeinnaam kiezen

Zorg ervoor dat jouw domeinnaam relevant en goed te onthouden is. Deze moet kort zijn en iets zeggen over de inhoud van je website. Het is namelijk het uithangbord van jouw blog, site of webwinkel, en vaak één van de eerste punten waar je in contact komt met eventuele klanten, bezoekers of trouwe lezers. Gebruik zo weinig mogelijk leestekens (alleen het platte streepje) en probeer met de nieuwe domeinextensies een unieke domeinnaam te bedenken.

Hoe registreer je een eigen domein?

Het registreren van een eigen domein is erg eenvoudig en zo gepiept. Allereerst bepaal je voor jezelf de domeinnaam. Dit kan de naam van je initiatief zijn, of een zoekwoord waarmee je graag gevonden wilt worden. Vervolgens bepaal je op welke extensie je eigen domein moet eindigen. Je kunt kiezen uit vertrouwde en traditionele extensies zoals een .com of een .nl domein, maar ook uit de later vrijgegeven extensies die zich meer richten op productgroepen, zoals .bike en .clothing. Vervolgens kijk je met onze domeinchecker of de naam nog beschikbaar is. Wanneer dit niet het geval, is krijg je suggesties te zien voor domeinen die wel beschikbaar zijn. Je kunt er dan voor kiezen om de domeinnaam of de extensie aan te passen. Wanneer je volledig tevreden bent met zowel de eigen domeinnaam als de extensie kun je overgaan tot registratie. Het domein is dan echt van jou.

Jhemyla van Es

Jhemyla heeft haar bachelor in Arts - Communicatie behaald aan de Hogeschool Leiden. Vervolgens heeft zij haar bij verschillende bedrijven gespecialiseerd in de Marketing-, Communicatie- en PR sector. Jhemyla is werkzaam als communicatiespecialist bij Outhands en blogt twee keer in de maand op Outhands.nl.